Badania Uniwersytetu w Guelph docenione na światowej konferencji naukowej poświęconej mleczarstwu

Uniwersytet w Guelph z imponującym dorobkiem na międzynarodowej konferencji nauk mleczarskich ADSA

Dairy at Guelph, organizacja koordynująca badania mleczarskie na Uniwersytecie w Guelph, odniosła znaczący sukces podczas dorocznej konferencji American Dairy Science Association (ADSA), która odbyła się w dniach 23–25 czerwca 2025 roku w Louisville, Kentucky. Studenci, doktoranci i pracownicy naukowi tej uczelni zdobyli liczne nagrody i wyróżnienia, potwierdzając silną pozycję badawczą instytucji na arenie międzynarodowej.

Silna reprezentacja i liczny udział

Zespół Dairy at Guelph liczył ponad 30 uczestników, w tym doktorantów, badaczy po doktoracie oraz profesorów, którzy zaprezentowali 72 referaty i plakaty naukowe. Była to jedna z największych delegacji na całej konferencji — zarówno pod względem liczby uczestników, jak i wkładu merytorycznego.

Nagrody indywidualne dla kadry naukowej

Wśród nagrodzonych znaleźli się czołowi badacze z Uniwersytetu w Guelph:

  • Dr Trevor DeVries, profesor Wydziału Nauk o Zwierzętach, otrzymał prestiżową nagrodę DeLaval Dairy Extension Award za wkład w praktyczne zastosowanie badań mleczarskich.

  • Dr Stephen LeBlanc, profesor w Zakładzie Medycyny Populacyjnej i dyrektor Dairy at Guelph, został uhonorowany Zinpro Award for Excellence in Dairy Science za wybitne osiągnięcia w naukach mleczarskich.

Dodatkowo:

  • Dr Michael Steele (nauki o zwierzętach) oraz Dr David Renaud (medycyna populacyjna) zostali włączeni do elitarnego grona Journal of Dairy Science 100 Club – klubu skupiającego naukowców, którzy opublikowali ponad 100 artykułów w Journal of Dairy Science.

  • Do klubu należą już inni badacze z Guelph, m.in. dr DeVries, dr Miglior, dr Duffield, dr LeBlanc, dr Kelton i dr Leslie. Co ciekawe, żaden inny uniwersytet na świecie nie ma tylu członków JDS 100 Club, co Uniwersytet w Guelph.

Sukcesy studentów i doktorantów

Studenci studiów magisterskich i doktoranckich również odnieśli sukcesy w konkursach studenckich:

  • W PhD Poster Competition (plakaty – produkcja mleka), Amanda Fischer Tlustos zdobyła pierwsze miejsce, a Gabriella Roby Dodddrugie miejsce.

  • W MSc Poster Competition, Melinda Kovacs zajęła pierwsze miejsce.

  • W konkursie na prezentację ustną w kategorii PhD Paper Presentation, Jessica Brasier zdobyła trzecie miejsce.

  • W analogicznej kategorii dla studiów magisterskich (MSc), Avalon Phillips również uplasowała się na trzecim miejscu.

Dairy at Guelph – centrum badań mleczarskich

Dairy at Guelph to organizacja parasolowa, która koordynuje działalność badawczą związaną z sektorem mleczarskim na całym Uniwersytecie w Guelph, integrując różne dziedziny — od biologii zwierząt i zdrowia krów po zarządzanie gospodarstwami mleczarskimi i innowacje technologiczne.


Sukcesy podczas konferencji ADSA są świadectwem światowego poziomu badań prowadzonych w Guelph oraz dowodem na zaangażowanie uczelni w rozwój zrównoważonej, innowacyjnej i naukowo wspieranej produkcji mleka. Jeśli chcesz, mogę przygotować infografikę pokazującą wkład uczelni lub notkę prasową do zamieszczenia na stronie instytutu badawczego.

– Zerknij tutaj – Częściomat